Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kalça protezi ameliyatı öncelikle şunu söylemek gerekirse mayo ortopedik bir cerrahidir. Bu ameliyatın yapılabilmesi için tercih edilen anestezi şekli çoğu zaman çoğu cerrahlar tarafından rejiyonal anestezi şeklindedir. Genel anestezi tercih edilebileceği gibi birtakım dezavantajların olması sebebiyle çoğu hekim tarafından bu ameliyat rejoral anestezi ve çoğunlukla da epidural anestezi altında yapılmaktadır.

Tabii hastaların ameliyat sırasındaki pozisyonu cerrahın seçeceği yaklaşım tipine göre değişmekle beraber sırt üstü veya yan yatar pozisyonda olacaktır. Dolayısıyla yaklaşık bir buçuk iki saat sürebilecek bir ameliyat süreci içerisinde uğraşılan dokunun da kemik olması sebebiyle ortaya çıkan sesler ve hasta pozisyonu sebebiyle anesteziye ilaveten bizlerin Tiba adını verdiği geçici bir sedasyon da eklenmek suretiyle daha konforlu bir ortamda bu ameliyatı mümkündür. Ameliyat nasıl yapılır sorusuna gelince, öncelikle kalça eklemi yerinden çıkartıldıktan sonra femurbaşı dediğimiz uyluk kemiğinin başındaki topuz eh kesilerek çıkartılır.

Daha sonra usulüne uygun bir şekilde eh asistan yani yuva hazırlanması ve arkasından da gene uyluk kemiğinin hazırlanmasıyla beraber eh yerleştirilir. Burada hastaların merak ettiği konuların başında seçilecek protezin çimentomu ya da çimentosuz mu olması en sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesidir. Bu tamamen hastanın yaşına aktivite derecesine, kemik kalitesine göre cerrahın belirleyeceği bir durumdur. Fakat şunu unutmamak gerekir ki protezin çimentolu veya çimentosuz yapılması birbirine daha üstün bir özelliği yoktur.

Önemli her ikisinin de doğru teknikle mükemmel bir teknikle yapılması ve o protezin oraya optimum şartlarda en düzgün şekilde yerleştirilmesidir. Aksi takdirde protezin başarısını etkileyen bir faktör değildir. Çoğu zaman da protez cerrahisiyle ilgili süreçte cerrahi teknikle ilgili çok detaylı bilgilerin verilmesi özellikle bazı özel gereklidir.

​​​​​​​Şöyle ki örneğin kalça çıkığı zemininde bir protez cerrahisi yapılacaksa bu protez cerrahisindeki tekniğin diğer protez cerrahisi tekniğinden biraz daha farklı olabileceği, hastayı erken dönemde bekleyebilen bazı problemler açısından çok fazla detay kaçırmamak suretiyle hastaya ameliyat öncesi dönemde verilmelidir.
Hemen ARA !
Yol Tarifi