İnsan vücudunda var olan karmaşık yapılardan biri de eklemlerdir. Eklemler insana hareket kabiliyeti sağlamaktadır ve özellikle yetişkinlerde çeşitli nedenler ile deformasyona uğrayarak birtakım şikayetler açığa çıkarmaktadır. Artrit de toplumun büyük bir kısmında görülen eklem hastalığıdır.
İçindekiler
Artrit Nedir?
Ankara Artrit; eklemlerde açığa çıkan iltihaba bağlı bir durumdur. Bu iltihap vücut tarafından üretilmektedir. Genellikle ayak bileği, diz, kalça ve el bileği ile parmaklarda açığa çıkan bu durum; hastada günlük yaşamı olumsuz etkileyecek oldukça ciddi problemlere neden olmaktadır.
Artrit Çeşitleri Nelerdir?
Ankara Artrit çeşitleri aşağıdaki şekildedir;
- Gut Artriti: Vücuttaki ürik asidin nitelikli bri şekilde atılamaması ve bu maddenin kanda birikmesi sonucunda açığa çıkmaktadır. Kandaki ürik asit birikmesi iltihaba yol açmakta ve genellikle şeker hastalığı, yüksek tansiyon problemi ve obezite problemi olan hastalarda sıklıkla görülmektedir.
- Bakteriyel Artrit: Eklemlerin çevresinin streptokok ve gonokok olarak adlandırılan enfeksiyona maruz kalması sonucunda açığa çıkmaktadır. Cerrahi dışı yöntemler ile kontrol altına alınabilen bakteriyel artrit probleminde cerrahi tedavi yöntemleri oldukça sık tercih edilmektedir.
- Travmatik Artrit: Yaşanılan travmatik bir olay sonucunda eklem harabiyeti yaşanması üzerine açığa çıkmaktadır. Ağrı, ödem ve hareket kısıtlılığı gibi belirtiler yaşanmaktadır.
- Osteoartrit: Eklemlerin zaman içerisinde aşınması sonucunda açığa çıkmaktadır. Halk arasında kireçlenme olarak da tanımlanmaktadır ve genellikle kalça, diz ve ayak bileklerinde açığa çıkmaktadır.
- Romatoid Artrit: Halk arasında iltihaplı romatizma olarak tanımlanmaktadır. Diğer artrit problemine karşın romatoid artrit sistemik bir bağ dokusu hastalığıdır.
Artrit Belirtleri Nelerdir?
- Eklemlerde şişlik
- Eklemlerde sertlik hissi
- Ağrı
- Eklemlerden ses gelmesi
- Kızarıklık
- Yanma hissi ve ateş
- Cilt yapısında ve tırnaklarda açığa çıkan değişimler
- İştah kaybı
Artrit Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Artrit problemi kronik ve ilerleyici özelliği bulunan bir eklem hastalığıdır. Günlük yaşamda ve istirahat halindeyken hastanın eklem ağrıları yaşamasına neden olmaktadır. Genellikle alkol ve sigara kullanan kişilerde görülen bu hastalık aynı zamanda genetik geçişli bir problemdir. Bu nedenle ailede artrit problemi bulunuyorsa yaşam tarzında birtakım değişiklikler uygulanması önerilmektedir.
Artrit probleminde tedavi yöntemleri; ilaçla, egzersiz programlarıyla, fizik tedavi yöntemleriyle ve enjeksiyon teknikleri ile uygulanabilmektedir. Bu yöntemlerin fayda sağlamadığı durumlarda ise cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.
Artrit Problemine Karşı Hangi Önlemler Alınmalıdır?
- İdeal kilo korunmalıdır.
- Şeker hastalığı, böbrek hastalıkları gibi sistemik problemler kontrol altında tutulmalıdır.
- Alkol ve sigara tüketilmemelidir.
- Egzersiz programları aksatılmamalı ve hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir.
- Beslenme düzeni sağlıklı bir şekilde oluşturulmalıdır.
- Bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır.
Artrit probleminde kan testlerinin yanı sıra çeşitli radyolojik incelemelere başvurularak kesin tanı konulmaktadır. Bu noktada problemin hangi eklemleri tuttuğu, derecesi ve nedenleri de değerlendirilerek nitelikli ve konforlu bir tedavi planlaması yapılmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Özellikle ileri yaşlardaki insanlarda sık görülen ortopedik hastalıkların başında kir…
Devamını Okuİnsan vücudundaki her organ ve dokunun oksijen ile beslenebilmesi için düzenli bir şe…
Devamını OkuArtroz; eklem aşınması olarak tanımlanmaktadır. Bu problem genellikle kalça ekleminde…
Devamını Oku