Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yürüme Ve Diz Hareketlerine Ne Zaman Başlayacağım?
Ameliyattan sonrası odanıza geldiğinizde bacağınızın Jones adı verilen bir bandaja alınmış olduğunu göreceksiniz. Pamuk ve sargı bezi üzerine elastik bandaj sarılmış olup bu ameliyat bölgenizdeki kan dolaşımını hızlandıracak aynı zamanda kanamayı da azaltıcı bir etki gösterecektir. İlk saatler de anestezi etkisi ile tüm bacağınızı daha ağır ve hissiz hissetmeniniz tamamen normaldir ve bu geçicidir. Bandaja rağmen size gün içerisinde belli aralıklarla dizinizi bükmeniz ve tekrar düzeltmeniz, aynı zamanda diz ekleminizi yatağa doğru bastırma egzersizini yapmanız istenecektir.
İçindekiler
- Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yürüme Ve Diz Hareketlerine Ne Zaman Başlayacağım?
- Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Normal Hayata Döneceğim?
- Diz Protezi Ameliyatında Neler Yapılacak?
- Diz Protezi Ameliyat Sonrası Rehabilitasyon Gerekecek mi?
- Diz Eklemi Yapısı Ve Diz Protezi Nedir?
- Diz Ameliyatı Anestezi Şekli Nasıl Olacak?
- Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Ağrı Kontrolü Nasıl Sağlanacak?
- Diz Ameliyatı Sonrası Hayatımda Değişiklik Olacak mı?
Ameliyat sonrası 6-8 saat sonra yürüyebilmeniz mümkün olsa da regional anestezinin özellikle epidural anestezide kullanılan ilaçların tansiyon düşürücü etkileri olabileceğinden ilk yürüyüşünüzü ertesi sabah fizyoterapist eşliğinde oda içerisinde yapacaksınız. Hastane de yattığınız her gün fizyoterapist eşliğinde diz ekleminizin hareketlerine yönelik rehabilitasyonu yanı sıra sandalye de oturma, yürüyüş ve merdiven inip çıkma egzersizleri de yaptırılacaktır.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Normal Hayata Döneceğim?
Ankara diz protezi ameliyatı olduktan 3 hafta sonra kontrole çağrılacaksınız. Bu aşamada kontrol edilecek iki husus vardır. İlki yara iyileşmesi diğer de dizinizin hareket açıklığının kontrolüdür. Unutmayınız ki ilk kontrole geldiğiniz 3.hafta iyileşmenin tamamen bittiği ve her şeyin normale döndüğü bir zaman değildir. Diziniz hatta tüm bacağınız bu dönemde şiş olabilir, diz çevresi ciltte hissizlik hissi olması çoğu hasta da görülmektedir. Hafif ısı artışı özellikle bu erken dönemde endişe yaratmamalıdır.
İyileşme süreciniz hastadan hastaya farklılıklar gösterebilmektedir, bir başka deyişle her geçen gün, hafta ve ay bir önceki göre daha iyi hissedeceksiniz.
Araba kullanma süreci diz çevresi kasların kuvvetlenmesi, ani refleks hareketlere cevap verme yeteneğinize göre 2 yada 3.ayda en geç başlayacaktır.
Diz Protezi Ameliyatında Neler Yapılacak?
Ankara diz protezi ameliyatında diz ekleminize orta hatta yaklaşık 12-13 cm uzunluğunda düz bir kesi yapılacak ve tabakalar geçildikten sonra ekleme ulaşılacaktır. Unutulmamalıdır ki diz ameliyatı sadece bir kemik ameliyatı değildir. O nedenle dizlerinizdeki şekil bozukluğunun tipi ve derecesine göre yumuşak doku gevşetmeleri yapıldıktan sonra iç ve dış menisküs ler çıkartılır. Uyluk kemiğin diz eklemini oluşturan alt ucuna 4 veya 5 küçük kesi yapılarak kemik protezin şekline uygun hale getirilir. Bacak kemiği üst ucuna da bir adet kesi yapıldıktan sonra uygun boyda protezler bir adet kemik çimentosu ile kemiklere yerleştirilir. İki protez yüzey arasına da polietilen adı verilen plastik bir parça konur. Kanama kontrolünü takiben tabakalar kapatılır ve diz eklemi Jones adı verilen bir bandaja alınır.
Diz Protezi Ameliyat Sonrası Rehabilitasyon Gerekecek mi?
Ankara diz protezi sonrası ilk rehabilitasyon ameliyatın ertesi günü hastanede fizyoterapist tarafından başlanacak ve taburcu olana kadar da devam edecektir. Ancak taburcu olduktan sonraki ilk 3 hafta hızlı iyileşme dönemi olarak çok önem taşımaktadır. Bu süreçte iki önemli aşama vardır.
İlk aşama yara iyileşmesi ve yaranın özellikle sizin tarafınızdan takibidir. Eve çıktıktan sonra 10 günlük süre içerisinde 3 günde bir pansuman yapılması çoğu yara için yeterlidir. Şayet yara da herhangi bir sızıntı yada kanama varsa her gün pansuman önerilir. Toplamda 15 gün olunca yara üzerindeki şeffaf bantları kendiniz alıp yaranızı açık bırakabilirsiniz.
İkinci aşama hastanede size gösterilen egzersizlerin düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Ameliyat sonrası ilk 5 gün sonrası bir başka deyişle hastaneden taburcu olurken diz ekleminizin en az 90 derece bükülüyor olması çok önemlidir. Eve çıktıktan sonrada kontrole geleceğiniz 3.haftaya kadar diz eklemi 120-130 derece bükülmelidir. Bu aşama şayet egzersiz yapmada zorlanıyorsanız fizyoterapist desteği almanız çok önemlidir.
Diz Eklemi Yapısı Ve Diz Protezi Nedir?
Ankara diz eklemleri insan vücudunda kalça ekleminden sonra yük taşıyan ikinci büyük eklemlerdir. Günlük yaşamda yürürken, merdiven inip çıkarken yada tuvalete oturma kalkma gibi temel fonksiyonlarımızı kolaylıkla gerçekleştirmemizi sağlarlar. Diz eklemi uyluk kemiğin yani femur alt ucundaki kondil adı verilen yüzeyle bacak kemiği yani tibianın üst ucundaki plato adı verilen yüzeyin oluşturduğu bir yapıdır. Eklem yüzeyini oluşturan yüzeyler hyalin kıkırdakla kaplı olup arada hem iç hem de dış taraf da meniskus adı verilen yapılar bulunur. Ayrıca diz ekleminin daha fonksiyonel olabilmesi için eklem içi ön ve arka çapraz bağlar, eklem dışında ise iç ve dış yan bağlar bulunmaktadır.
Diz eklemini ilgilendiren osteoartritin son aşamasında ise bozulan eklem yüzeyleri protez adı verilen metal alaşımlarla kaplanarak hastanın ağrısız ve daha fonksiyonel bir diz eklemine kavuşması hedeflenir.
Diz Ameliyatı Anestezi Şekli Nasıl Olacak?
Ankara diz ameliyatlarında hemen hemen tüm hastalarda bölgesel yani regional anestezi yöntemleri tercih edilmektedir. Bölgesel yöntemlerden de en çok tercih edilenleri spinal, epidural veya kombine olanlarıdır.
Ankara epidural yöntem tercih edildiğinde yerleştirilen kataterin ameliyat sonrası 2-3 gün süreyle kalması ağrı kontrolünü sağlaması açısından önemli bir avantaj yaratacaktır. PCA adı verilen bu yöntemde belinizdeki epidural aralığa yerleştirilen katater vasıtasıyla hem ameliyatınızı ağrısız bir şekilde yapılması mümkün olacak hem de özelikle ilk gün beklenen şiddetli ağrıyı sizlere hissettirmemiş olacağız. Şayet daha önceden geçirdiğiniz bel ameliyatları sonrası yada bel kemiğinizin anatomik yapısı sebebiyle epidural anestezi yöntemi yapılamazsa anestezi doktorumuz spinal anesteziyi tercih edecektir. Bu yöntemde yaklaşık 3 saat boyunca belden aşağı tüm duyularınız kaybolacaktır. Sonrasında hareket ve ağrı duyusu yerine gelecektir. Bu aşamada ise damardan sizlere verilecek ilaçlar ile ağrı kontrolünüz sağlanacaktır.
Epidural yada spinal anestezi tıbbi açıdan yapılamıyorsa yada siz olmak istemiyorsanız genel anestezi altında da bu ameliyat yapılabilir ve ameliyat sonrası ağrı kontrolü damardan verilen ilaçlar yardımıyla sağlanabilmektedir.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Ağrı Kontrolü Nasıl Sağlanacak?
Ankara diz protezi cerrahisi ameliyat sonrası erken dönemde ağrılı bir dönemdir. Ameliyat süresince ağrı yönetimini 3 zamanda incelersek;
1.Ameliyat olduğunuz ilk 24 saat: Bizlerin akut cerrahi dönem dediğimiz bir zaman aralığıdır ki, son derece şiddetli keskin ağrı hissedilebilecek bir dönemdir. Özellikle epidural anestezi tercih ettiğimiz hastalarda bu ağrılı dönem epidural aralığa bir katater vasıtasıyla gönderilen kuvvetli ilaç kombinasyonları sayesinde ağrı kontrolünün en etkili olduğu dönemdir. Ancak kullanılan ilaçların yan etkisi olarak bazı hastalarda bulantı kusma kaşıntı ve uyku hali olabilmektedir. Şayet spinal yada genel anestezi tercih edilmişse benzer ilaç kombinasyonları damardan verilecektir. Ayrıca her vakada doktorunuz tarafından hazırlanan bir ilaç kombinasyonu cerrahi sırasında ağrı yaratabilecek noktalara enjektörle yapılmak suretiyle (periartiküler analjezi) bu erken dönemde daha az ağrı duymanız sağlanacaktır.
2.Ameliyat sonrası 2-5.gün: Bu dönemde ağrı kontrolü daha kolaydır çünkü ağrı seviyesi ilk 24 saat de olduğu gibi değildir ve damardan yada ağızdan verilen basit ağrı kesici ilaçlarla sizleri rahatlatmak mümkündür.
3.Taburcu olduktan sonra ilk 3 hafta: Bu dönemde ağrı giderek azalmakla birlikte sık egzersiz yapılması istenilen bir dönem olduğundan gün içerisinde yada geceleri ağrı olabilmektedir. Bu dönem için doktorunuz taburcu olurken sizlere ağızdan alabileceğiniz iki farklı ilaç yazacaktır.
Ayrıca 3 dönemde de ilaçlar kadar etkili bir yöntemde belli aralıklarla önerilen soğuk uygulamadır. Bu yöntem hem ağrı şiddetini hem de ödemi azaltmada faydalı olacaktır.
Diz Ameliyatı Sonrası Hayatımda Değişiklik Olacak mı?
Diz eklemi osteoartritinde eklem yüzeyini oluşturan yüzeylerin harap olması sebebiyle hastalarda başlangıçta yürürken daha ile safhalarda ise istirahat halinde iken ağrı şikayeti olur. Diz hareketlerindeki kısıtlılık sebebiyle hastalar merdiven inip çıkarken yada tuvalete oturup kalkarken zorluk çekerler. Çoğu hastada diz eklemlerinde açıklığı içe doğru parantez şeklinde şekil bozukluğu olurken bazı hastalarda ise tam tersi yani açıklığı dışa bakan X şeklinde olur. Bu şekil bozukluğu hastaların yürürken daha çok efor sarf etmesine yol açar. Tüm bu olumsuzluklar hastanın sosyal yaşamında başka bir deyişle yaşam kalitesinde düşüklüğe yol açar. Doğru zamanda doğru teknikle yapılmış bir diz protezi sizin yaşam kalitenizin normale gelmesine yardımcı olacaktır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Günümüzde pek çok kişi çeşitli eklem hastalıkları yaşamaktadır. İnsan fizyolojisine h…
Devamını OkuDiz eklemi vücut ağırlığını yaşam boyunca taşıması ve insana hareket kabiliyeti kazan…
Devamını Oku